Piccolo


Ingrediënten 

500gr bloem

320gr water 

7gr gist instant 

9gr zout 


Bereiding :

Poolish 

200gr bloem 

200gr water 

1gr gist (12 u rust) / 3gr gist (4u rust)

Doe alles in kom, goed roeren tot mooi papje.

Zet alles bedekt weg voor de gekozen tijd. kamertemperatuur 


Deeg 

Neem rest van de bloem en Poolish, doe er ook het resterende water en gist bij.

Goed mengen (3min langzaam) tot deeg en nu het zout bijvoegen.( stand  naar hogere snelheid een 7 tal min) 


Opgepast plakkerig deeg, desnoods bloem bijvoegen afhankelijk soort bloem.

Stort het deeg op bebloemd werkvlak en laat dit een 10 tal min tot rust komen. Dan opbollen.

 







Neem het deeg en pas rekken en strekken toe. Laat terug 15 min bedekt rusten.







Doe deze bewerking nog 2 maal.

Deeg nu wegzetten in koelkast in gesloten box voor een 12 tal uren.






Bestrooi werkvlak en stort het deeg erop.



Handen goed inwrijven met bloem tegen plakken.

Verdeel het deeg in porties van +/- 80gr en bol deze op. (Zie pistolets).en laat een 10 tal min rusten onder doek.



Neem nu een bolletje en trek lichtjes aan beide uiteinden en schud lichtjes op en neer.

Leg het uitgerokken bolletjes op werkvlak plooi dubbel met duim tussen de plooi uiteinde iets aandrukken en rol uit tot puntje. Leg deze met naad op bakpapier 




Bakpapier opvouwen zodat de puntjes tegen elkaar liggen zonder in contact te komen met elkaar. (Zie baguette)



Laat alles rusten tot verdubbeling volume, steek intussen oven aan op 230° Plaats een omgekeerde bakplaat of pizzasteen erin en zet er onderaan een schotel zonder water in. (Vb oude taartblik)

Trek aan het bakpapier tot deze terug vlak is en puntjes los van elkaar liggen en schuif deze op vlakke plank.

Besproeid met eventueel plantenspuit overvloedig met water en schuif op hete bakplaat of pizzasteen in oven en giet een 20 ml water in de hete schotel in de oven (stoom).

Zet oven op 220° en na een 3tal min terug de piccolo's besproeien in de oven. Opgepast bij het openen deur voor de hete stoom!!

Bak deze af rond een 15tal min  (goudgeel van kleur)en op  een 5 tal min van het einde: stop een houten lepel tussen deur en oven zodat alle stoom eruit kan.





Laat afkoelen op rooster en smakelijk😋

Serveertip:

Festival- of kermisbroodje beleggen met worst, gebakken ui, sla, wortel, tomaat..

Scheut ketchup, mayonaise en mosterd.













Reacties

Populaire posts van deze blog

Pistolet /Puntjes

Frangipanebrood

baguette