Zachte bruine broodjes
140 gr witte bloem
7 gr instant gist ( of 20 gr verse gist
280 gr water
20 gr vetstof
8 gr zout
(+/- max 1 gr bicarbonaat(= vitamine C))
Bereiding
Poolish
140 gr witte bloem
140 gr water
1 gr gist (3gr vers)
Alles goed mengen tot papje en afgedekt wegzetten (tot 12 u)
Deeg
Neem de Poolish en doe deze samen met 6 ( of 17 vers) gr gist en 360 gr tarwemeel (1 gr bicarbonaat) en 140 gr water in mengkom
Kneed deze 3 min op lage stand.
Voeg er nu de vetstof bij en iets later het zout.
Zet de snelheid van de kneder hoger voor 7 min.
Deeg moet loskomen van kom, doe anders iets bloem bij.
Haal deeg uit kom en laat die een 5 tal min rusten.
Bol deze nu op en laat nogmaals 25 min afgedekt rusten.
Leg het deeg op werktafel en duw de lucht met de vingertoppen eruit.
Vervolgens het deeg trekken en strekken en opvouwen.
Terug 25 min rusttijd (afgedekt).
Neem het deeg terug en weeg af in porties.
Bol deze voor de 1 maal op en laat ze terug 10 min afgedekt rusten.
Neem nu de bolletjes en bol deze terug lichtjes op.
Duw ze met bovenzijde in wat witte bloem en leg ze op bakplaat.
Laat deze nu rijzen tot verdubbeling volume.
Oven voorverwarmen boven/onder
Stop ze in de oven op 190° en baktijd is +/- 20 min (volgens type oven)
Beetje stoom bij inschieten oven.
Smakelijk



Reacties