Ciabatta met Biga (voordeeg)



  • Ingrediënten

  • 600 gr bloem (pizzabloem of T 65)

425 gr water

7gr gist ( instant)

         eventueel 15ml olijfolie

9 gr zout



 Voordeeg Biga 

100 gr bloem 

65 gr water 

1 gr gist 


Meng deze tot vaste massa en zet het afgedekt weg voor een 7 tot 8 tal uur 


Na 8 u 



Deeg 

Neem 500 gr bloem en doe de gist 6 gr erbij meng deze terwijl je het water er voorzichtig bijgiet.

Dit in de kneder op rustige snelheid.

Breng nu de olie en het 9 gr zout erbij en iets later de 167 gr Biga.

Eenmaal mooie massa stand  snelheid iets hoger zetten dit voor een 10 min.

Let wel : deeg is kleverig soms zijkanten kom met spatel bijwerken. 



Doe het deeg in een afgesloten ingeoliede kom en plaats deze voor een 8 tal uur in een koele ruimte.



Ik heb het deeg na 4 u enkele keren gekeerd door het deeg met 2 handen in de helft te nemen omhoog trekken en voorzichtig op zijkant terug te leggen.

Je handen goed inwrijven met wat bloem (noodzakelijk)

Neem terug het deeg na deze rustperiode en stort deze op een goed bebloede werkvlak.




Verdeel in 3 tot 4 porties en leg deze delen op bakplaat zoals stokbrood  goed bebloemd              ( eventueel handdoek of bakpapier tussenschotten maken.



Laat terug 60 tal min rusten 



Oven voorverwarmen op 250° boven onder.


Breng  het deeg in de oven en creëer stoom en zet oven op 230° voor een 20 min.

Laatste min oven op kier zodat stoom weg kan en er zich krokante korst vormt 

Smakelijk




















Reacties

Populaire posts van deze blog

Rozijnenbrood

baguette

Pistolet /Puntjes