Ciabatta met Biga (voordeeg)
425 gr water7gr gist ( instant)
eventueel 15ml olijfolie
9 gr zout
100 gr bloem
65 gr water
1 gr gist
Meng deze tot vaste massa en zet het afgedekt weg voor een 7 tot 8 tal uur
Na 8 u
Deeg
Neem 500 gr bloem en doe de gist 6 gr erbij meng deze terwijl je het water er voorzichtig bijgiet.
Dit in de kneder op rustige snelheid.
Breng nu de olie en het 9 gr zout erbij en iets later de 167 gr Biga.
Eenmaal mooie massa stand snelheid iets hoger zetten dit voor een 10 min.
Let wel : deeg is kleverig soms zijkanten kom met spatel bijwerken.
Doe het deeg in een afgesloten ingeoliede kom en plaats deze voor een 8 tal uur in een koele ruimte.
Ik heb het deeg na 4 u enkele keren gekeerd door het deeg met 2 handen in de helft te nemen omhoog trekken en voorzichtig op zijkant terug te leggen.
Je handen goed inwrijven met wat bloem (noodzakelijk)
Neem terug het deeg na deze rustperiode en stort deze op een goed bebloede werkvlak.
Verdeel in 3 tot 4 porties en leg deze delen op bakplaat zoals stokbrood goed bebloemd ( eventueel handdoek of bakpapier tussenschotten maken.
Laat terug 60 tal min rusten
Oven voorverwarmen op 250° boven onder.
Breng het deeg in de oven en creëer stoom en zet oven op 230° voor een 20 min.
Laatste min oven op kier zodat stoom weg kan en er zich krokante korst vormt
Smakelijk
Reacties