Sandwiches (biga)

 




Een biga is van alle type voordegen, het meest droge en stijve deeg. Vaak wordt 100% bloem of meel gebruikt, circa 60% water en zéér weinig gist zoals 0,1% of meer afhankelijk van de rusttijden, deze zijn 14 tot 20 uur in een koele(re) omgeving.


Benodigdheden


500gr bloem

120gr water

120gr melk 

2 eieren

7gr gist (instant)

50gr suiker 

1eetlepel olie met 20gr roomboter of  enkel 50 gr roomboter

8gr zout



Aanmaak Biga

200gr bloem 

120gr water (12°) 

1gr gist

Dit alles kneden tot vaste massa en afgedekt laten rusten (14 tot 20u)


Bereiding deeg

neem 300gr bloem en strooi er 6gr gist over, doe er de biga bij en daarbij de 120gr melk.

Begin te kneden

Breng nu het gemengde ei en de hoeveelheid  vetstof erbij.

Vervolgens 50gr suiker en op het laatst 8gr zout.

Kneed alles een 7 tot 10 min (eventueel bloem bijvoegen tot alles loskomt van de kom).

Deeg opbollen en een 30 min overdekt laten rusten.


Deeg strekken en trekken
Opvouwen van links over helft en rechts over volle breedte
Nu in de lengte trekken en op zelfde manier opvouwen
 en terug 30 min rust

Deeg verdelen in porties van +/- 75gr.



Porties trekken en strekken en ondertussen lucht lichtjes uitduwen.





Opbollen en 10 min rust. (overdekt)



Bolletje beetje uittrekken en uitrollen (vormen met platte hand) tot sandwiches en op bakvorm plaatsen.




Deze laten rusten op warme plaats tot verdubbeling volume.




Oven opstarten 220°.

Sandwiches instrijken (borsteltje) met eidooier en beetje water. (goed mengen)

Afbakken op 200° en een 15 min boven onder verwarming (volgens oven)

Laten afkoelen en smakelijk

Tip : je kan altijd wat kaneel bijvoegen dit volgens eigen smaak.















Reacties

Populaire posts van deze blog

Rozijnenbrood

baguette

Pistolet /Puntjes