Sandwiches (biga)
Een biga is van alle type voordegen, het meest droge en stijve deeg. Vaak wordt 100% bloem of meel gebruikt, circa 60% water en zéér weinig gist zoals 0,1% of meer afhankelijk van de rusttijden, deze zijn 14 tot 20 uur in een koele(re) omgeving.
Benodigdheden
500gr bloem
120gr water
120gr melk
2 eieren
7gr gist (instant)
50gr suiker
1eetlepel olie met 20gr roomboter of enkel 50 gr roomboter
8gr zout
Aanmaak Biga
200gr bloem
120gr water (12°)
1gr gist
Dit alles kneden tot vaste massa en afgedekt laten rusten (14 tot 20u)
Bereiding deeg
neem 300gr bloem en strooi er 6gr gist over, doe er de biga bij en daarbij de 120gr melk.
Begin te kneden
Breng nu het gemengde ei en de hoeveelheid vetstof erbij.
Vervolgens 50gr suiker en op het laatst 8gr zout.
Kneed alles een 7 tot 10 min (eventueel bloem bijvoegen tot alles loskomt van de kom).
Deeg opbollen en een 30 min overdekt laten rusten.
Deeg verdelen in porties van +/- 75gr.
Porties trekken en strekken en ondertussen lucht lichtjes uitduwen.
Opbollen en 10 min rust. (overdekt)
Bolletje beetje uittrekken en uitrollen (vormen met platte hand) tot sandwiches en op bakvorm plaatsen.
Deze laten rusten op warme plaats tot verdubbeling volume.
Oven opstarten 220°.
Sandwiches instrijken (borsteltje) met eidooier en beetje water. (goed mengen)
Afbakken op 200° en een 15 min boven onder verwarming (volgens oven)
Laten afkoelen en smakelijk
Tip : je kan altijd wat kaneel bijvoegen dit volgens eigen smaak.
Reacties