Suikerbrood (craquelin)



Ingrediënten

500 gr bloem
120 gr water
120 gr melk
2 ei (1 deeg + 1 afwerking)
7 gr gist ( instant)
50 gr suiker 
20 gr vetstof
9 gr zout
2 grote eetlepels parelsuiker

Bereiding

Poolish
4 tot 12 u

120 gr bloem
120 gr water (lauw)
1 gr gist (instant)
Alles mengen tot papje en afgedekt wegzetten en laten rusten op kamertemperatuur.

Hoofddeeg

doe de poolish in mengkom en meng met 380 gr bloem en 7gr gist en 120 gr melk 
kneden tot lichte massa (mengen op stand 1)
voeg er de 1 ei (= 70gr anders wat vocht bijvoegen) bij en nadien de 50 gr suiker,  9 gr zout en de 20 vetstof ( ik gebruik graag arachideolie)
10 min mengen op stand 1,5 à 2
eventueel bloem bijvoegen tot deze van de kom loskomt

haal deeg eruit en laat 10 tot 15 min overdekt rusten

deeg nu strekken en vouwen
25 min laten rusten overdekt





deeg opsplitsen in 1/3 en 2/3 hoeveelheid
breng de parelsuiker in de 2/3 hoeveelheid
doe het strekken en vouwen nu nog 1 keer ( 2x in totaal)
Parelsuiker ( hou iets over voor de afwerking) 
15 min rust

neem de 1/3 hoeveelheid en rol deze uit tot vlakke massa van ongeveer 1 cm dik (muts)
en leg de 2/3 hoeveelheid opgebold, met de bolle zijde naar beneden, in het midden van het vlak
Breng nu de zijkanten van het vlak op de bol en vorm er het brood mee (opbollen)
en leg deze weg in vorm of op bakpapier en laten rusten (overdekt) op warme plaats tot verdubbeling massa

Intussen oven voorverwarmen op 230° (boven/onder)

Eigeel + wat water mengen en het deeg ermee instrijken
Met scherp mes kleine 2 diepe ronde inkervingen (zie foto) maken in deeg en daar de resterende parelsuiker over strooien




Stop nu deeg onmiddelijk in oven en zet deze op 200°
Na 25 min is brood gebakken 

Succes en smakelijk










 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rozijnenbrood

baguette

Pistolet /Puntjes