Boerenbrood



Poolish

180 gr bloem 

45 gr volkoren

225 gr water (lauw)

1 gr nstant gist

12 u rusten op kamertemperatuur

Deeg

225 gr tarwebloem

70 gr water 

6 gr instant gist

8 gr zout

15 gr vetstof



Doe de poolish en de bloem (nog geen zout en gist!) in je mengkom en voeg 2/3 van het water toe. Start je kneder en voeg geleidelijk de rest van het water toe. Meng slechts 1 minuut totdat je een grove massa hebt. Laat dit mengsel in je mengkom gedurende 30 minuten afgedekt rusten. = Autolise

Voeg de gist het zout en de vetstof toe en kneed de massa nog 5 minuten. 

Dek af en laat 40 minuten rusten.

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkvlak.

Rek je deeg voorzichtig op en vouw je het deeg links over rechts, rechts over links, onder over boven en boven over onder.  Doe het deeg weer in de kom, dek af en laat 25 minuten rusten.


Herhaal de volledige bewerking het rekken en omslaan van je deeg, nog een keer (dus 2 keer in totaal) en laat het deeg nogmaals 25 minuten rusten.


Nu  het brood  vormen.


Leg nu je brood voorzichtig in je vorm. Dek het af met bebloemde huishoudfolie en laat 30 minuten rijzen. Als je denkt dat je brood genoeg gerezen is, maak dan met je vinger voorzichtig een heel klein deukje in het deeg. Als de deuk blijft, is het brood klaar om te bakken, als het deukje weer verdwijnt, betekent dit dat het deeg een beetje meer tijd nodig heeft.












Stap 1 - Voeg bloem en water aan poolish toe, meng gedurende 1 minuut = autolise

30 minuten rust 


Stap 2 - Voeg gist, zout en vetstof toe

Kneed 5 à 10 minuten

Laat 40 minuten rusten 


Stap 3 - Eerste keer rekken en vouwen

Laat 25 minuten rusten


Stap 4 - Tweede keer rekken en vouwen

Laat 25 minuten rusten


Stap 5 - Vorm het brood

Laat 30 minuten rijzen = verdubbeling volume


Stap 6 - Oven voorverwarmen 250°

Bak gedurende het 40 minuten op 230°C


Stap 7 - Het brood is klaar

Reacties

Populaire posts van deze blog

Frangipanebrood

Pistolet /Puntjes

Rozijnenbrood