Boerenbrood
180 gr bloem
45 gr volkoren
225 gr water (lauw)
1 gr nstant gist
12 u rusten op kamertemperatuur
Deeg
225 gr tarwebloem
70 gr water
6 gr instant gist
8 gr zout
15 gr vetstof
Doe de poolish en de bloem (nog geen zout en gist!) in je mengkom en voeg 2/3 van het water toe. Start je kneder en voeg geleidelijk de rest van het water toe. Meng slechts 1 minuut totdat je een grove massa hebt. Laat dit mengsel in je mengkom gedurende 30 minuten afgedekt rusten. = Autolise
Voeg de gist het zout en de vetstof toe en kneed de massa nog 5 minuten.
Dek af en laat 40 minuten rusten.
Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkvlak.
Rek je deeg voorzichtig op en vouw je het deeg links over rechts, rechts over links, onder over boven en boven over onder. Doe het deeg weer in de kom, dek af en laat 25 minuten rusten.
Herhaal de volledige bewerking het rekken en omslaan van je deeg, nog een keer (dus 2 keer in totaal) en laat het deeg nogmaals 25 minuten rusten.
Nu het brood vormen.
Leg nu je brood voorzichtig in je vorm. Dek het af met bebloemde huishoudfolie en laat 30 minuten rijzen. Als je denkt dat je brood genoeg gerezen is, maak dan met je vinger voorzichtig een heel klein deukje in het deeg. Als de deuk blijft, is het brood klaar om te bakken, als het deukje weer verdwijnt, betekent dit dat het deeg een beetje meer tijd nodig heeft.
Stap 1 - Voeg bloem en water aan poolish toe, meng gedurende 1 minuut = autolise
30 minuten rust
Stap 2 - Voeg gist, zout en vetstof toe
Kneed 5 à 10 minuten
Laat 40 minuten rusten
Stap 3 - Eerste keer rekken en vouwen
Laat 25 minuten rusten
Stap 4 - Tweede keer rekken en vouwen
Laat 25 minuten rusten
Stap 5 - Vorm het brood
Laat 30 minuten rijzen = verdubbeling volume
Stap 6 - Oven voorverwarmen 250°
Bak gedurende het 40 minuten op 230°C
Stap 7 - Het brood is klaar
Reacties